Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η δύναμη της μάζας, απαντήσεις


Απαντήσεις
1. Το κείμενο αναφέρεται στο φαινόμενο του κοινωνικού κομφορμισμού. Ο δοκιμιογράφος θεωρεί ότι ο κοινωνικός μας περίγυρος ασκεί καθοριστική επίδραση στις ιδέες, στη συμπεριφορά και στις αξίες μας, χωρίς αυτό να μας γίνεται αντιληπτό, γεγονός που αποδεικνύεται από την καθημερινή μας εμπειρία. Η μόδα, οι δεισιδαιμονίες, η παραπλάνηση της κοινής γνώμης αποτελούν παραδείγματα της δύναμης αυτής. Διερευνώντας τα αίτια του φαινομένου, τα εντοπίζει στην κοινωνική φύση του ανθρώπου, που του επιβάλλει την ταύτισή του με την ομάδα στην οποία ανήκει. Αυτό δε σημαίνει κατά το συγγραφέα ότι ο άνθρωπος είναι υπόδουλος σ’ αυτήν, αρκεί να διαθέτει τη γενναιότητα και την ειλικρίνεια να αναζητήσει την αλήθεια.  (104 λέξεις)

2. Το κείμενο αποτελεί δοκίμιο, γεγονός που αποδεικνύεται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
Πρώτα από όλα το θέμα που πραγματεύεται, η επίδραση που ασκεί πάνω στον άνθρωπο ο κοινωνικός του περίγυρος,  είναι διαχρονικό και ενδιαφέρει το ευρύ κοινό. Ο συγγραφέας, όπως συμβαίνει στο δοκίμιο, βλέπει το θέμα από προσωπική σκοπιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιεί α΄πληθυντικό πρόσωπο με σκοπό να εκφράσει προσωπικές του απόψεις (σε κάποιες περιπτώσεις το α΄πληθυντικό χρησιμοποιείται αντί του α΄ενικού προσώπου): π.χ.  Θα παρεξηγούσε τη θέση μας εκείνος που θα την ερμήνευε με αυτό τον τρόπο.
 Όσον αφορά το σκοπό είναι φανερό ότι ο συγγραφέας έχει την πρόθεση να καθορίσει την έννοια του κομφορμισμού, να περιγράψει και να αναλύσει τα αίτια του φαινομένου αυτού. Είναι φανερό επίσης ότι προσπαθεί να προκαλέσει προβληματισμό και έμμεσα να διδάξει την ηθική στάση που πρέπει να κρατάει ο ελεύθερος άνθρωπος για να αντισταθεί στην τεράστια πίεση που ασκεί πάνω του το κοινωνικό σύνολο.
Όσον αφορά τη γλώσσα, κινείται ανάμεσα στην ποιητική και αναφορική λειτουργία, όπως συμβαίνει συχνά στο δοκίμιο. Κυρίαρχη είναι η αναφορική λειτουργία (προφανής ο σκοπός να πληροφορήσει, να αποδείξει = αποδεικτικό δοκίμιο).
Όσον αφορά τους τρόπους πειθούς χρησιμοποιείται πιο πολύ η επίκληση στη λογική (επιχειρήματα, τεκμήρια: παραδείγματα, αλήθειες, π.χ. Ζώο κατ’ εξοχήν κοινωνικό ….είναι έτοιμος να κάνει πολλές παραχωρήσεις… ) και η επίκληση στην αυθεντία (το παράθεμα από το Νίτσε στο τέλος του κειμένου).  
Διαπιστώνουμε γενικά, ότι είναι ένα κείμενο με διαχρονικό θέμα, προσωπικό ύφος, που έχει σκοπό να προβληματίσει, επομένως μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι  είναι  δοκίμιο.
3. Ο ευθύς λόγος κάνει το κείμενο πιο άμεσο και πιο ζωντανό. Μ’ αυτό τον τρόπο ασκεί έλξη στον αναγνώστη. Ας μη ξεχνάμε ότι ένας στόχος του δοκιμίου είναι η τέρψη, η αισθητική απόλαυση.
3η= παραδείγματα
4η= αίτιο- αποτέλεσμα και παραδείγματα
υποχείριος = υπόδουλος  συμμεριστεί= να κατανοήσει (συμπάσχει) ,    παραχωρήσεις = συμβιβασμούς, εκχωρήσεις , εκούσια = εθελοντικά, ενταχθεί  = ενσωματωθεί 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου