Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

1ος τρόπος πειθούς: επίκληση στη λογική - Τεκμήρια

Παρουσίαση με αφήγηση


Επίκληση στη λογική

Επιχείρημα ονομάζεται ένα οργανωμένο σύνολο λογικών προτάσεων – κρίσεων
(προκείμενες) από τις οποίες προκύπτει ένα λογικό συμπέρασμα. Είναι δυνατόν μία από τις προτάσεις αυτές να εκφέρεται με ερώτηση (ρητορικό ερώτημα).

Συλλογισμός ονομάζεται η διαδικασία ή η μέθοδος με την οποία καταστρώνεται ένα
επιχείρημα.
Ένας ολοκληρωμένος συλλογισμός αποτελείται από τρία βασικά μέρη:
Τη μείζονα προκείμενη, την ελάσσονα προκείμενη και το συμπέρασμα.
Προκείμενες είναι προτάσεις, κρίσεις, υποθέσεις, ερωτήματα
Συμπέρασμα είναι πρόταση / περίοδος στην αποδοχή της οποίας καταλήγουν οι
προκείμενες. Είναι δηλαδή το λογικό επακόλουθο των προκείμενων.

Τεκμήρια
Πρόκειται για συγκεκριμένα στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τον πομπό ως αποδεικτικά μέσα για την επιβεβαίωση, ενίσχυση ή συμπλήρωση των επιχειρημάτων του, για την υποστήριξη των απόψεών του και τη σύνδεσή τους με την πραγματικότητα.



Τεκμήρια



Είδη
Παραδείγματα
Παραδείγματα
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει προσλάβει διαστάσεις και μορφές που απειλούν τον πολιτισμό. Προφανές παράδειγμα είναι αυτό των πυρηνικών όπλων, που μπορούν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της.
Γεγονότα
Ο σεισμός του Μπαμ στο Ιράν, που έγινε ακριβώς ένα χρόνο πριν, προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή.
Στατιστικά στοιχεία/ Αριθμητικά δεδομένα
Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο εξής πανεπιστημιακό καθεστώς: αν μέτρησα καλά, η χώρα διαθέτει πάνω από είκοσι πέντε συγκροτήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΑΕΙ και ΤΕΙ με εκατοντάδες τμήματα. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τις στρατιωτικές σχολές, φτάνουμε αισίως τα τριάντα, δηλαδή κατά μέσο όρο ένα σχολείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με πολλά τμήματα για λιγότερο από δύο νομούς.
Πορίσματα ερευνών
Αποκαλυπτικά, δυσάρεστα για τον εξεταστικό μηχανισμό του λυκείου είναι τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με θέμα την αξιολόγηση της Έκθεσης στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη ανέδειξε ότι οι υποψήφιοι προβάλλουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, ιδέες και αξίες, όχι επειδή πιστεύουν σ’ αυτές, αλλά επειδή γίνονται αποδεκτές και επιβραβεύονται από το σύνολο των βαθμολογητών.
Αλήθειες
Να κλείσουμε την τηλεόραση, γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι γι’ αυτήν. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να παρακολουθούμε μια πηγή παλλόμενου φωτός. Προκαλεί εγκεφαλικές αλλοιώσεις και καταστρέφει τα μάτια
Αυθεντίες
Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι είπε ότι η τηλεόραση έχει τεράστια ευθύνη στο μούδιασμα των πνευματικών και ηθικών ικανοτήτων των σύγχρονων ανθρώπων, επειδή είναι όργανο εξουσίας και καθαυτό εξουσία η ίδια.
Γνωμικά
«Ό, τι λάμπει δεν είναι χρυσός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου