Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Μόδα και νέοι. Κριτήριο αξιολόγησης

Η μόδα του piercing και οι κίνδυνοί της

Η μόδα του τατουάζ συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή για να κάνουν μια ζωγραφιά με τατουάζ στο δέρμα τους που θα τους προσδώσει κάτι το ξεχωριστό.
Παράλληλα κατά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μια άλλη μέθοδος στολίσματος του δέρματος, το γνωστό με την αγγλική ορολογία piercing.  Το piercing στην ουσία αποδίδεται στα Ελληνικά με τη λέξη τρύπημα.
Με το τρύπημα του δέρματος, των αυτιών, των χειλών, των αυτιών και ακόμη της γλώσσας ή των γεννητικών οργάνων, τοποθετούνται κάθε λογής στολίδια.
Τα στολίδια αυτά του δέρματος μπορεί να είναι δακτυλίδια, χαλκάδες και διάφορα άλλα αντικείμενα διαφόρων σχημάτων, χρωμάτων και κατασκευασμένα από ποικιλία μετάλλων ή άλλων υλικών.
Οι τεχνικές αυτές έχουν διάφορους κινδύνους. Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν κατά τις αρχές του 2003, ένας έφηβος πέθανε από επιπλοκές  τρυπήματος με πρόσδεση στολιδιού στα χείλη (piercing).
Είναι γνωστό ότι τόσο το τατουάζ όσο και το τρύπημα, έχουν συσχετισθεί με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Η μετάδοση της ηπατίτιδας, του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, της φυματίωσης, της λέπρας, του συνδρόμου του τοξικού σοκ και άλλων ασθενειών έχουν συσχετισθεί με τις τεχνικές αυτές.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με στατιστικές, περίπου 50% των τρυπημάτων χρειάζονται στη συνέχεια ιατρική φροντίδα λόγω οξέων επεισοδίων μολύνσεων.


Τώρα μια νέα έρευνα που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις βαφές που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.
Οι βαφές που τοποθετούνται μέσα στο δέρμα κατά το τατουάζ είναι βιομηχανικές βαφές που αρχικά είχαν κατασκευαστεί για τα αυτοκίνητα και για τις τυπογραφικές μηχανές. Δεν έγιναν ποτέ μελέτες για την επίδραση των βαφών αυτών στο ανθρώπινο σώμα.
Εύλογα λοιπόν διερωτούνται οι αρμόδιοι: Θα θέλατε να βάλετε στο σώμα σας βαφές που κατασκευάστηκαν για τα αυτοκίνητα;
Είναι σίγουρο ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ρύθμιση για το πως πρέπει να γίνονται. Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να κάνει τατουάζ ή οτιδήποτε άλλο θέλει για να διακοσμήσει το δέρμα του με τρυπήματα και στολίδια.
Εκείνο όμως που επιβάλλεται είναι να τεθούν οι δικλείδες ασφαλείας ούτως ώστε όλες αυτές οι τεχνικές να γίνονται κάτω από συνθήκες ασφάλειας, από πεπειραμένα άτομα, με κατάλληλα υλικά για ανθρώπινη χρήση και χωρίς κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή μόνιμης παραμόρφωσης του σώματος.


Ανάρτηση στον ιστότοπο medlook.net (ομάδα από επιστήμονες, γιατρούς, τεχνολόγους και άλλους συνεργάτες)
Θέματα
Α1.  Με ποιους κινδύνους σύμφωνα με το κείμενο έχουν συσχετιστεί τα τατουάζ και το piercing;
Α2. Να εντοπίστε στο κείμενο 5  συνδετικές λέξεις και να επισημάνετε τη λειτουργία τους στη συνοχή του.
Β1. 50% των τρυπημάτων χρειάζονται στη συνέχεια ιατρική φροντίδα.
Οι τεχνικές αυτές έχουν διάφορους κινδύνους.
Να ξαναγράψετε τις προτάσεις, αλλάζοντας τις υπογραμμισμένες λέξεις με άλλες που θα ταίριαζαν σε ένα πιο επίσημο ύφος.
Β2. Το ύφος του κειμένου, ενώ γράφεται από ειδικούς επιστήμονες, είναι απλό. Να αιτιολογήσετε την επιλογή αυτή των συντακτών του λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό του συντάκτη και το κοινό στο οποίο πιθανόν απευθύνεται.
Β2. Να εντοπίστε τα στοιχεία πολυτροπικότητας του κειμένου και να εξηγήσετε τη λειτουργία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου