Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Greeklish: εργασία για το σπίτι


Η «αργκό του Διαδικτύου» / greeklish

Κείμενα

Α. Εφόσον τα greeklish κερδίζουν συνεχώς έδαφος στο Διαδίκτυο, και ήδη φοιτητές και μαθητές λόγω της συχνής χρήσης τους κάνουν γραμματικά, συντακτικά και ορθογραφικά λάθη, κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα από αυτά;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ελληνική γλώσσα από τα greeklish», δηλώνει στα «Επίκαιρα» ο κ. Σάββας Τσοχατζίδης, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας  Γλωσσολογίας. Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η θέση του Τομέα Γλωσσολογίας για το συγκεκριμένο θέμα είναι η ακόλουθη: «Οι γλώσσες κινδυνεύουν όταν χάνουν τους ομιλητές τους. Αφού τα greeklish δεν έχουν ως αποτέλεσμα το να σταματήσουν αυτοί που τα χρησιμοποιούν να μιλούν ελληνικά, δεν κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα. Δηλαδή οι γλώσσες παύουν να υπάρχουν όταν δεν έχουν ομιλητές, άσχετα από το τι γραφικό σύστημα χρησιμοποιούν οι ομιλητές».

Β. Σύμφωνα με τον κ. Καρκανιά, «το δυστύχημα είναι ότι πολλές φορές εκφράζονται γνώμες από δασκάλους της μορφής “Δεν πειράζει. Και τι έγινε; Τα πράγματα θα επανέλθουν στα κανονικά τους έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα”. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό δεν είναι καθόλου έτσι. Όταν αυτή η τάση έχει εξαπλωθεί και χρησιμοποιείται από πολύ νεαρά άτομα, που αυτή την εποχή μαθαίνουν τη γλώσσα, που θα έπρεπε να εμπλουτίζουν την καθημερινή τους επικοινωνία με νέες λέξεις και εκφράσεις, να βελτιώνουν την ορθογραφία τους, να καταλαβαίνουν την ετυμολογία των λέξεων, τότε είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, γιατί είναι δυνατό να δημιουργήσει ύστερα από κάποια χρόνια μια γενιά νέων Ελλήνων, η οποία σε μεγάλο ποσοστό θα εκφράζεται και θα γράφει εντελώς λανθασμένα, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα γράφει με ελληνικό αλφάβητο».

Ερωτήσεις
  1. Ποιο είναι το θέμα που απασχολεί τους δύο επιστήμονες οι γνώμες των οποίων παρουσιάζονται στα παραπάνω κείμενα;








  1. Ποια είναι τα επιχειρήματα με τα οποία υποστηρίζουν τη θέση τους;












  1. Στο δεύτερο κείμενο παρουσιάζεται σε ευθύ λόγο η θέση ενός ειδικού. Παρατηρήστε το ύφος του και καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας. (Πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος του; Παρατηρείτε στο λόγο του ειδικό λεξιλόγιο και εκφράσεις που μαρτυρούν ότι πρόκειται για ειδικό; Είναι δυσνόητος ο λόγος του, όπως θα περιμέναμε ενδεχομένως να είναι ο λόγος ενός επιστήμονα; Μπορείτε να διακρίνετε εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στον καθημερινό λόγο; Τελικά, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί χρησιμοποιεί αυτό το ύφος, γιατί μιλάει έτσι, λαμβάνοντας υπόψη το επικοινωνιακό πλαίσιο)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου