Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Greeklish: ενδεικτικές απαντήσεις στο κριτήριο


  1. Το θέμα που απασχολεί τους ακαδημαϊκούς είναι ο κίνδυνος που διατρέχει η ελληνική γλώσσα από τον εκλατινισμό του αλφαβήτου της, τα greeklish.
Η θέση τους είναι ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, όχι μόνο για την ελληνική γλώσσα αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό ευρύτερα.

  1. Τα επιχειρήματα με τα οποία στηρίζουν τη θέση τους είναι τα ακόλουθα:
α) Το αλφάβητο, η οπτική απόδοση της γλώσσας μας,  είναι στενά συνδεδεμένο με αυτήν. Επομένως αν το αλλάξουμε, αν το καταργήσουμε, η γλώσσα μας βλάπτεται, υφίσταται μείωση.
β) Άλλοι  λαοί, όπως οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ανάλογα προβλήματα, δεν υποχωρούν στις πιέσεις που δέχονται και αγωνίζονται ώστε η γραφή της γλώσσας τους να μείνει αναλλοίωτη. Άρα, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς.
γ) Και παλιότερα η ελληνική γλώσσα αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα, όπως στην εποχή των Ενετών, αλλά αντιστάθηκε και δεν επέτρεψε την αλλοίωσή της. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σήμερα.
δ) Η ελληνική γλώσσα δεν πρέπει να αλλοιωθεί,  γιατί είναι μια γλώσσα με μακραίωνη ιστορία («αρχαιότατη»), στην οποία οφείλουν πολλά όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες («όχι μόνο…. ευρωπαϊκές γλώσσες»)

  1. Παραδείγματα φράσεων που κάνουν το ύφος πιο επίσημο: κατάφερε καίριο πλήγμα, εν γένει, ζώσα, πρόρριζα. Επιπλέον, προτιμάται ο μακροπερίοδος λόγος (οι δύο τελευταίες παράγραφοι αποτελούνται από μία περίοδο) και η υποτακτική σύνταξη. Στην περίοδο «Είναι χαρακτηριστικό ….» έχουμε 5 δευτερεύουσες προτάσεις. 


Αξιότιμα μέλη της Ακαδημίας
Αφορμή για την επιστολή που σας απευθύνουμε αποτέλεσε η διακήρυξη  για την ελληνική γλώσσα που υπογράψατε και δημοσιεύσατε πρόσφατα στον τύπο, στην οποία εκφράσατε την έντονη αντίθεσή σας στο φαινόμενο του εκλατινισμού του ελληνικού αλφαβήτου, γνωστό ως greeklish. Ως νέοι που χρησιμοποιούμε αυτόν τον τύπο γραφής, χωρίς όμως αυτό να μας καθιστά δόλιους υπονομευτές της ελληνικής γλώσσας, ούτε και ασυνείδητους χρήστες της, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε και τη δική μας οπτική στο ζήτημα αυτό.
Η δική μας λοιπόν άποψη, άποψη που συμμερίζονται και πολλοί διακεκριμένοι γλωσσολόγοι, είναι ότι τα greeklish δε συνιστούν κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα. Πρώτα –πρώτα, γιατί εμείς οι ίδιοι, που χρησιμοποιούμε αυτόν τον τύπο γραφής στις ψηφιακές μορφές επικοινωνίας –στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα μηνύματα που στέλνουμε μέσω των κινητών τηλεφώνων ή στα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – χρησιμοποιούμε την ελληνική γραφή σε περιστάσεις επικοινωνίας πιο επίσημες. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέπετε ότι είναι απλά ένας τρόπος αντίδρασής μας απέναντι στους ενήλικες, όπως άλλωστε και ο ιδιαίτερος τρόπος που μιλούμε, η ιδιόλεκτός μας, άρα αποτελεί φαινόμενο πρόσκαιρο και παροδικό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα greeklish δεν αποτελούν μια διαφορετική γλώσσα, απλά διαφορετικό γραφικό σύστημα. Οι χρήστες του μιλούν την ελληνική και χρησιμοποιούν μάλιστα όλους τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες της, ενώ η ποιότητα του λόγου τους
εξαρτάται από την επάρκεια του ομιλητή. Εφόσον λοιπόν η ελληνική γλώσσα  δεν παύει να μιλιέται, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κινδυνεύει.           
              Βέβαια, οι αντιρρήσεις μας αυτές δε σημαίνουν ότι παραγνωρίζουμε το –υπαρκτό και  οξύτατο – πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χρήση της γλώσσας μας. Αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε πολλά ορθογραφικά λάθη, το λεξιλόγιό μας είναι εξαιρετικά ίσως φτωχό και γενικά δε χειριζόμαστε με ιδιαίτερη άνεση την «επίσημη» σχολική γλώσσα. Δε νομίζουμε όμως ότι για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται τόσο τα greeklish, όσο η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος να μας διδάξει αποτελεσματικά τη γλώσσα μας.
 Ας μη δίνουμε λοιπόν μεγαλύτερες διαστάσεις σε προβλήματα παροδικά και πρόσκαιρα, όπως η μόδα των greeklish, γιατί μας αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα της γλώσσας μας και επομένως μας απομακρύνουν από την επίλυσή τους. Ευελπιστούμε όμως ότι με τις απόψεις μας συμβάλλουμε κι εμείς σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο που ως  αίσιο αποτέλεσμα θα έχει τη βελτίωση της γλώσσας μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου