Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τα χαρακτηριστικά των νέων - ανάπτυξη παραγράφου με αιτιολόγηση

































Ποιες φαίνεται να είναι οι σχέσεις πατέρα γιου στο σκίτσο;
Ποια κατάσταση σατιρίζει ο σκιτσογράφος;
 
…………………………………………………............. …………………………………………………………..

......................................................................................
......................................................................................
......................................................................................





Τα ήθη των … αρχαίων νέων κατά τον Αριστοτέλη


Οι νέοι λοιπόν ―για να μιλήσουμε για τα επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα τους― έχουν έντονες επιθυμίες και είναι άξιοι να κάνουν αυτά που επιθυμούν. Από τις επιθυμίες που σχετίζονται με το σώμα (5) κυνηγούν κατά   κύριο λόγο την ερωτική, και δεν έχουν τη δύναμη να ελέγξουν τον εαυτό τους  ενσχέσει με αυτήν. Αλλάζουν εύκολα επιθυμίες και τις χορταίνουν γρήγορα: οι επιθυμίες τους είναι σφοδρές, ξεθυμαίνουν όμως γρήγορα γιατί η όρεξή τους για κάτι είναι έντονη, διαρκεί όμως λίγο, όπως ακριβώς η δίψα και η πείνα  των αρρώστων.
        Παραφέρονται εύκολα, είναι ευέξαπτοι και ρέπουν στο να αφήνονται να παρασυρθούν από το θυμό τους. Δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν   στις παρορμήσεις τους· γιατί η αγάπη τους για την τιμή τούς κάνει να μη μπορούν  να ανεχθούν την περιφρόνηση, αλλά αγανακτούν όταν πιστεύουν ότι αδικούνται.
        Αντιμετωπίζουν, επίσης, τη ζωή με αισιοδοξία· γιατί όπως αυτοί που     έχουν πιει πολύ κρασί, έτσι ακριβώς και οι νέοι έχουν μέσα τους, από την ίδια τους τη  φύση, μια θέρμη ― την ίδια, βέβαια, στιγμή και γιατί δεν έχουν ακόμη  γνωρίσει πολλές αποτυχίες. (20) 
       Όλα τους τα σφάλματα έχουν την αρχή τους στην υπερβολή και στη     σφοδρότητά τους ― κατά παράβαση, βέβαια, του λόγου του Χίλωνα· πραγματικά, ό,τι κάνουν, το κάνουν σε υπερβολικό βαθμό: αγαπούν σε υπερβολικό    βαθμό, (5)  μισούν σε υπερβολικό βαθμό, το ίδιο και όλα τα άλλα.Πιστεύουν  ότι τα ξέρουν όλα, και είναι βέβαιοι για όλα πεισματικά αυτό είναι και η αιτία που ό,τι κάνουν το κάνουν σε βαθμό υπερβολικό
       Τους αρέσουν επίσης τα γέλια και οι χαρές, γιαυτό και είναι πειραχτήρια· γιατί ο αστεϊσμός είναι μια εξευγενισμένη μορφή προσβολής.


Ο Αριστοτέλης στο παραπάνω κείμενο παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των νέων και προσπαθεί να τα αιτιολογήσει. Χρησιμοποιεί λοιπόν συχνά τον αιτιολογικό σύνδεσμο «γιατί». Εντοπίστε ποια χαρακτηριστικά αποδίδει ο Αριστοτέλης στους νέους και πώς τα αιτιολογεί. Συμπληρώστε κατόπιν τον παρακάτω πίνακα.

Χαρακτηριστικά των νέων
Αιτιολόγηση
1.



2.



3.



4.



5.




6.




Άσκηση για το σπίτι
Φτιάξε τώρα και συ 2 παραγράφους με αιτιολόγηση. 
Στην πρώτη μπες στη θέση του ενήλικα και εξήγησε στο μικρό χελιδόνι γιατί πρέπει να ακούει τους μεγαλύτερους. 
Στη δεύτερη μπες στη θέση του μικρού χελιδονιού και παρουσίασε τη δική του θέση στο θέμα αυτό.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου