Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Greeklish: κριτήριο αξιλόγησης



Κείμενο: Διακήρυξη ακαδημαϊκών για την ελληνική γλώσσα
             «Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται μια τάση να αντικατασταθεί το ελληνικό αλφάβητο από το λατινικό. Η τάση αυτή γίνεται φανερή κυρίως σε κείμενα παραγόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές -με χρήστες κρατικές υπηρεσίες και ΑΕΙ- σε κείμενα προβαλλόμενα από την τηλεόραση και από σχετικές προτροπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία θα καταφέρει καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής σκέψης και όλων των πτυχών του ελληνικού πολιτισμού που εκφράζονται με γραπτά κείμενα, αλλά και των εν γένει ανθρωπιστικών σπουδών, έφτασε μέχρι να απασχολήσει τον Τύπο και να αποτελέσει αντικείμενο ερωτήσεων βουλευτών προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Η γλώσσα μας, η αρχαιότατη αλλά πάντα σύγχρονη και ζώσα, αυτή η γλώσσα που εμπλούτισε όχι μόνο τη λατινική, αλλά και τις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, που έχει και οπτικά συνδεθεί άρρηκτα με το αλφάβητό μας, δεν είναι δυνατόν να υποστεί μείωση με την κατάργησή του από εμάς τους ίδιους. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε ως Ελληνες τη μεταμφίεση της γραφής μας με την κατάργηση πολλών γραμμάτων της που δεν πέρασαν στο λατινικό αλφάβητο, και με την αντικατάστασή τους από άλλα υποτίθεται ηχητικώς παραπλήσια γράμματά του. 
Όταν άλλοι λαοί, όπως π.χ. Γάλλοι και Ισπανοί μάχονται έως σήμερα να διατηρήσουν μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια τον τρόπο γραφής των κειμένων τους με το δικό τους αλφάβητο, εδώ, με τη δικαιολογία της δήθεν διευκόλυνσής μας στην παγκόσμια επικοινωνία, επιχειρείται η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου των 2.500 και πλέον χρόνων με το λατινικό…
Όπως και επί Ενετών, όταν αυτοί στα μέρη που κυριαρχούσαν προσπάθησαν ν' αντικαταστήσουν στα ελληνικά κείμενα τους ελληνικούς χαρακτήρες με λατινικούς, έτσι και τώρα θα αντισταθούμε, καλώντας όλους τους συνέλληνες ν' αντιδράσουν για την πρόρριζα εξαφάνιση των ανίερων αυτών σχεδίων».

 Ερωτήσεις
  1. Ποιο είναι το θέμα (πρόβλημα) που απασχολεί τους ακαδημαϊκούς και ποια είναι η θέση τους στο πρόβλημα αυτό;                                                                                                                        (μονάδες 10)
  1. Με ποια επιχειρήματα υποστηρίζουν τη θέση τους;                   (μονάδες 20)

  1. Το ύφος του κειμένου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίσημο και τυπικό. Να βρείτε παραδείγματα (λέξεων και φράσεων) που στηρίζουν αυτό το χαρακτηρισμό.                                                                                                                                                        (μονάδες 10)
  1. Να γράψετε, ως νέοι που χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο γραφής που είστε όμως και ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα προβλήματα που αφορούν τη γλώσσα, μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στους ακαδημαϊκούς υποστηρίζοντας τη θέση ότι η ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει από τα greeklish.                                                               (μονάδες 60)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου